Omnichannel versus multichannel - wat is het verschil

Geplaatst op 08-10-2021

Alles over multichannel kanalen versus omnichannel lees je hier.

Mensen kunnen naar de woorden omnichannel en multichannel kijken en aannemen dat ze hetzelfde zijn. Ze bestaan immers allebei uit meerdere kanalen die een bedrijf gebruikt om met klanten te communiceren. Ze hebben echter belangrijke verschillen waardoor ze verschillende functies hebben.
 
Het belangrijkste verschil zit m in de integratie. Ja, de klant heeft verschillende manieren om toegang te krijgen tot informatie via kanalen, maar bij multichannelmarketing werken ze niet op een uniforme manier samen. Dit komt omdat elk kanaal verschillende diensten biedt en apart van de rest draait.
 
Bij Omnichannel marketing staat de klant centraal. Het richt zich op de behoeften van de klant en biedt hen een gepersonaliseerde boodschap een naadloze, uniforme ervaring. Hierdoor heeft de klant gemakkelijk toegang tot informatie van elk van de kanalen, aangezien de kanalen met elkaar zijn verbonden.
 
Klanten verwachten een naadloze ervaring tussen kanalen. Dit betekent dat de klant wil kopen van een bedrijf dat de eenheid tussen hun kanalen bewaart.
 
Als ze uw Facebook pagina bezoeken, willen ze dat deze een vergelijkbare stijl heeft als de website van uw bedrijf.
 
Klanten houden van eenheid omdat het merkconsistentie laat zien, wat de volgende voordelen oplevert:
 
Klanten weten dat u op de kleine details let.
 
Ze kunnen uw bedrijf vertrouwen omdat het consistent is.
 
Ze worden loyaal aan een bedrijf dat ze vertrouwen.
 
Als u geen consistentie heeft, denken klanten dat uw bedrijf ongeorganiseerd is. Door kanalen geïntegreerd en verenigd te houden, zien mensen dat u om uw bedrijf geeft. U besteedt aandacht aan de kleine details om een ​​consistente stijl tussen uw kanalen te behouden.
 
Hoewel omnichannel en multichannel op het eerste gezicht vergelijkbaar lijken, hebben ze grote verschillen die van invloed zijn op de manier waarop klanten uw bedrijf zien. Omnichannel richt zich op die kleine details om eenheid in uw kanalen te brengen. Klanten herkennen deze eenheid en waarderen het.
 

Voorbeelden van multichannel kanalen versus omnichannel

 
Hoewel multichannel- en omnichannelmarketing hun verschillen hebben, kunnen sommige mensen moeite hebben om ze te visualiseren. De twee marketingstrategieën hebben tenslotte overeenkomsten waardoor sommige mensen in de war kunnen raken. Laten we een voorbeeld bekijken om het gemakkelijker te maken om ze uit elkaar te houden.
 
Multichannel is wanneer een bedrijf meerdere kanalen gebruikt om dezelfde boodschap of hetzelfde idee aan klanten te communiceren. Dit plaatst het bedrijf in het middelpunt van de strategie en de kanalen zijn het middel om die boodschap over te brengen.
 
Omnichannel marketing heeft echter een andere benadering. Het trekt de klant naar het centrum van de strategie en de kanalen die de klant gebruikt om met het merk in contact te komen, hebben niet alleen een uniforme boodschap, maar die boodschap past zich aan elk contactpunt dat een klant met het merk heeft. Dit betekent dat de berichten die de klant ziet, ongeacht het kanaal, worden bijgewerkt zodra de klant bijvoorbeeld iets heeft gekocht.
 
Dat niveau van personalisatie is niet mogelijk via multichannelmarketing.
 
Zoals dit voorbeeld aangeeft met betrekking tot multichannelmarketing, willen klanten een merk bereiken via verschillende kanalen. Als u alleen e-mail verstrekt, raken ze geïrriteerd dat ze geen andere kanalen kunnen gebruiken om verbinding te maken.