Actuele blik op de Nederlandse woningmarkt

Geplaatst op 06-02-2024

Categorie: Zakelijk

De Nederlandse woningmarkt blijft een dynamisch speelveld met diverse ontwikkelingen die voor zowel kopers als verkopers van invloed zijn. In 2024 wordt verwacht dat de huizenprijzen zullen stijgen, mede door dalende hypotheekrentes en stijgende inkomens. ABN AMRO voorspelt een stijging van de huizenprijzen met 4% in dit jaar en nog eens 3,5% in 2025. Deze stijging wordt mede mogelijk gemaakt door de nieuwe leennormen die meer kansen bieden voor starters en alleenstaanden​​. Rabobank en ING Research ondersteunen deze positieve trend, met een verwachte gemiddelde prijsstijging van koopwoningen met 4% tegen het einde van het jaar, waarmee de prijsdaling van het voorgaande jaar ongeveer wordt goedgemaakt​​.

Wat betreft het aantal transacties, wordt een lichte daling verwacht. In 2024 zal het aantal verkopen van bestaande koopwoningen naar verwachting net onder de 180.000 uitkomen, wat iets lager is dan in 2023. ING Bank is echter positiever en verwacht een stijging naar 195.000 woningtransacties​​.

De trend van het kopen van een huis zonder aankoopmakelaar en het verkopen van een huis zonder makelaar wint aan populariteit vanwege de kostenbesparing die dit met zich meebrengt. Zonder de tussenkomst van een makelaar besparen kopers en verkopers op de makelaarskosten, die kunnen oplopen tot enkele procenten van de koop- of verkoopprijs. Dit zelf doen vereist echter een goede marktkennis, onderhandelingsvaardigheden, en het vermogen om juridische en financiële documentatie af te handelen. Het biedt echter de mogelijkheid om directer te communiceren en persoonlijker onderhandelingen te voeren, wat voor sommigen een voordeel kan zijn in de onderhandelingen.

Hoewel specifieke cijfers over de populariteit van het kopen of verkopen zonder makelaar niet direct beschikbaar zijn, is het duidelijk dat de digitalisering en toegankelijkheid van vastgoedinformatie deze trends faciliteren. Platforms en diensten die kopers en verkopers direct met elkaar in contact brengen, zijn in opkomst, waardoor de rol van traditionele makelaars verandert.

In het licht van de kostenbesparingen is het belangrijk om te overwegen dat de kennis en ervaring van een makelaar waarde kunnen toevoegen, vooral in complexe situaties. Echter, voor wie bereid is zich te verdiepen in de markt en het proces, biedt het zelfstandig kopen of verkopen van een woning een kans om te besparen op de kosten en mogelijk een meer persoonlijke benadering van de vastgoedmarkt te hanteren.