Wat is accountancy?

Geplaatst op 16-03-2023

Categorie: Zakelijk

Accountancy is een beroep dat zich richt op het controleren, beoordelen, analyseren en rapporteren van financiële informatie van bedrijven en organisaties. Het doel is om de financiële gezondheid van een organisatie te meten en te waarborgen, en om ervoor te zorgen dat de financiële informatie betrouwbaar en accuraat is.

Welke studie moet je volgen om te kunnen werken in de accountancy?

Om te kunnen werken in de accountancy, is een bachelor- of masterdiploma in accounting, finance of gerelateerde vakgebieden vereist. Daarnaast moet je een certificering behalen om aan de slag te kunnen als accountant. In Nederland is dat de Registeraccountant (RA) of Accountant-Administratieconsulent (AA) certificering. Voor de RA-certificering moet je een vervolgopleiding volgen na je masteropleiding.

Welke salaris kun je verdienen als junior accountant, medior accountant en senior accountant?

Het salaris van een accountant varieert afhankelijk van de ervaring en functieniveau. Als junior accountant verdien je gemiddeld tussen de €2.000 en €3.000 bruto per maand. Als medior accountant met meer ervaring kun je tussen de €3.000 en €5.000 bruto per maand verdienen. Een senior accountant met veel ervaring verdient gemiddeld tussen de €5.000 en €8.000 bruto per maand.

Je werkzaamheden als accountant

Als accountant zijn je werkzaamheden onder andere het controleren en verifiëren van financiële gegevens en het opstellen van financiële rapporten en jaarrekeningen. Ook adviseer je het management over financiële beslissingen en fiscale kwesties. Daarnaast beheer je de boekhouding, zorg je voor de juiste verwerking van belastingaangiften en houd je toezicht op de naleving van wet- en regelgeving. Is dit iets voor jou? Bekijk hier de verschillende audit vacatures.

Waar kun je werken als accountant?

Als accountant kun je werken bij accountantskantoren, financiële instellingen, non-profitorganisaties, overheden en bedrijven in verschillende sectoren. Bij accountantskantoren werk je vaak voor meerdere klanten tegelijk, terwijl je bij een financiële instelling of bedrijf vaak verantwoordelijk bent voor de financiën van dat ene bedrijf. Ook zijn er verschillende specialisaties binnen de accountancy, zoals belastingadvies en financieel advies, waar je ook kunt werken. Bekijk hier accountant vacatures.