Wat is executive search en wat zijn de voordelen hiervan?

Geplaatst op 15-03-2023

Categorie: Zakelijk

Als bedrijf kun je op zoek zijn naar een medewerkers zodat je als organisatie kunt groeien. Je hebt vast wel eens gehoord van de term "executive search", maar weet je eigenlijk wat dit betekent? In dit artikel leggen we uit wat executive search is, wat de voordelen zijn, wat het kost en wanneer het handig kan zijn.

 

Wat is executive search?

Executive search is een specifieke vorm van werving en selectie waarbij gezocht wordt naar de juiste kandidaat voor een hoge functie binnen een organisatie. Hierbij gaat het vaak om leidinggevende posities zoals directeuren, managers of bestuursleden. Bij executive search wordt er niet alleen gekeken naar de kennis en ervaring van de kandidaat, maar ook naar zijn of haar persoonlijkheid, vaardigheden en ambities. Steeds vaker wordt executive search ingezet voor het vervullen van medior en senior vacatures binnen de IT. Het doel van deze search is dat er binnen een relatief kort tijdsbestek een specifieke vacature wordt vervuld.

 

Voordelen van executive search

Een van de voordelen van executive search is dat het bedrijf dat op zoek is naar een kandidaat, vaak gebruik maakt van een gespecialiseerd bureau dat veel ervaring heeft in het vinden van geschikte kandidaten. Dit bureau heeft vaak een groot netwerk en kan daardoor gericht zoeken naar de juiste persoon voor de functie. Hierdoor is de kans groter dat er een goede match ontstaat tussen de kandidaat en het bedrijf.

Een ander voordeel is dat executive search kandidaten bereikt die mogelijk niet actief op zoek zijn naar een nieuwe baan. Deze kandidaten zijn vaak al werkzaam in een leidinggevende functie en hebben veel ervaring en kennis opgedaan. Door deze kandidaten te benaderen met een interessante functie, kan het bedrijf dus ook buiten de bekende kandidatenpool zoeken en zo de kans vergroten op het vinden van een goede kandidaat.

 

Kosten van executive search

Executive search is een kostbare methode van werving en selectie. Het inhuren van een gespecialiseerd bureau kan duur zijn en er zijn ook kosten verbonden aan het zoeken naar geschikte kandidaten. De kosten kunnen variëren van enkele duizenden euro's tot tienduizenden euro's, afhankelijk van het bureau dat wordt ingeschakeld en de complexiteit van de zoekopdracht.

 

Wanneer kun je executive search inzetten?

Executive search kan worden ingezet wanneer er een belangrijke vacature is binnen een organisatie, waarvoor een geschikte kandidaat niet makkelijk te vinden is via traditionele wervingskanalen. Het kan ook handig zijn om executive search in te zetten wanneer er sprake is van een vertrouwelijke zoekopdracht, waarbij het bedrijf niet wil dat bekend wordt dat er een vacature openstaat.

 

Conclusie

Kortom, executive search is een methode van werving en selectie die gericht is op het vinden van de juiste kandidaat voor een hoge functie binnen een organisatie. Het kan handig zijn om executive search in te zetten wanneer er een belangrijke vacature is waarvoor een geschikte kandidaat niet makkelijk te vinden is via traditionele wervingskanalen. Ben je op zoek naar een alternatief voor executive search? Wellicht is Recruitment as a Service een interessant alternatief.